Griekse vluchtelingencrisis afgelopen jaar vormt belemmering vakantieperiode 2016

De Griekse eilanden voor de Turkse kuststreek worden vermeden door menig toerist uit Nederland. De komst van vluchtelingen naar Griekse eilanden is veel in de publiciteit geweest het afgelopen jaar. Reisaanbieders melden dat het toerisme zich nu verplaatst naar andere bestemmingen. Voorheen trokken toeristen massaal naar de Griekse eilanden. Ze geven aan niet geconfronteerd te willen worden met de vluchtelingen, die voornamelijk per boot aanmeren.

Uitgestorven kuststreek

Een tweetal reisprofessionals van Zonvaart Reizen, reisretailbedrijf  van het jaar 2016, zijn op eigen initiatief naar het Griekse eiland Kos vertrokken om de huidige stand van zaken te achterhalen. Met een  (huur)auto zijn de dames 2 dagen over het eiland gaan touren. Diverse plaatsen zijn bezocht, zoals appartementencomplexen, hotelaccommodaties, jachthavens, toeristische hotspots en een aantal badplaatsjes.

Volgens de professionals heeft Kos absoluut te maken met teruglopend toerisme. Lege stranden en onderbezette restaurantjes zijn kenmerkend voor de huidige situatie en dat terwijl het meivakantie was in Nederland. Normaal gesproken een periode waarin veel Nederlanders naar de Griekse eilanden toetrekken. De drukte bleef weg, terwijl het een eiland is waar zoveel te zien valt.

Overlast van vluchtelingen hebben de dames van Zonvaart Reizen tijdens hun verblijf niet kunnen bespeuren. Ten tijde van de reis zijn geen boten vol vluchtelingen aangemeerd en zijn ook geen rondzwervende immigranten opgemerkt. Daarnaast waren de stranden niet bezaaid met achtergelaten reddingsvesten. Er is alleen een groep jongens en een moeder met haar kind gespot in de stad Kos.

Reis tegen stuntprijs

De reisprofessionals zijn met verschillende ondernemers een conversatie aangegaan. Deze ondernemers spraken uit dat de boekingen voor de aankomende zomerperiode nog slechter zijn dan vorig jaar. Een restauranteigenaar uit Kardamena heeft  de zomerperiode van 2015 als erg naar ervaren. Vluchtelingen verbleven veelal in de hoofdstad, wat zorgde voor veel overlast. De oude stadswal kon bijvoorbeeld niet eens meer worden bezocht doordat de vluchtelingen zich ophielden rondom deze, normaliter toeristische, attractie. In 2016 is de situatie afwijkend aan die in het jaar ervoor.

In 2016 is geen spoor van vluchtelingen, maar ook het toerisme blijft uit. De reizen worden nu aangeboden tegen stuntprijzen. Voor een vliegvakantie betaal je nu slechts een bedrag van 99 euro. Dit betaal je als je vertrekt in juni. Ook de accommodatie is inbegrepen. Het tafereel wat vorig jaar aan de orde van de dag was in Kos staat bij de Nederlanders nog steeds op hun netvlies. Ten onrechte, aldus de professionals. Op dit moment is aantrekkend toerisme erg noodzakelijk om de schade van 2015 in te halen.