Palmbomen zonvakantie strand paradijs

Tips en tricks voor de allerleukste soloreizen 

Helemaal alleen op reis? Waarom niet! Veel mensen associëren een soloreis nog altijd met eenzame avonden en een ongemakkelijk gevoel in het restaurant. Niets is echter minder waar. Alleen op vakantie gaan biedt ongelooflijk veel voordelen. Niet alleen omdat jij volledig in controle bent, maar ook omdat je eigenlijk nooit lang alleen blijft. Het is dan ook allesbehalve saai, eenzaam of ongemakkelijk om alleen te reizen. Juist doordat je op jezelf aangewezen bent, maak je sneller sociale contacten, leer je meer van de omgeving en ben je in staat om jezelf geheel in een nieuwe cultuur onder te dompelen. 

Durf jij het ook aan? Bereid je dan voor met onze inspirerende tips & tricks en stel jouw zelfstandigheid en zelfredzaamheid eens flink op de proef!

Zonvakantie single water berg

De leukste soorten vakanties op een rijtje

Allereerst is het belangrijk om de juiste soort vakantie te kiezen. Sommige vakanties zijn meer geschikt voor solo reizigers dan andere. Ga je alleen op reis? Dan is het belangrijk om met enkele zaken rekening te houden. Zo is het bijvoorbeeld slim om voor een land te kiezen waarvan je de taal (redelijk) beheerst. Hierdoor is het gemakkelijker om contact te leggen met de lokale bevolking. Maar wat zijn nu echt de leukste soorten vakanties als je solo reist? Hieronder volgen een aantal favoriete opties:

Wandelreizen 

Wat dacht je van  wandelreizen voor singles? Deze wandelreizen zijn specifiek bestemd voor mensen die alleen op reis gaan. Gedurende deze reizen wandel je in allerlei adembenemende landschappen, maar dit doe je niet alleen. Je ontmoet hierbij mensen die eerst vreemden voor je zullen zijn, maar aan het einde van de reis vrienden van je leven worden of wellicht zelfs meer! Bovendien is wandelen een activiteit die je op je eigen tempo kunt doen, waardoor het geschikt is voor zowel ervaren als beginnende wandelaars. Het is een geweldige manier om nieuwe plekken te ontdekken en tegelijkertijd nieuwe mensen te leren kennen.

Singlereis natuur wandelen

Solo backpack reis 

Er gaat niets boven de vrijheid van een solo backpack reis. Je rugzak, je plannen, en jezelf – dat is alles wat je nodig hebt. Deze avonturen brengen je in contact met de meest uiteenlopende culturen en landschappen. Je kunt gaan en staan waar je wilt. Stel je voor dat je ’s ochtends besluit om een berg in Marokko te beklimmen en tegen de avond in een gezellig hostel nieuwe vrienden maakt. Op een solo backpack reis ontdek je niet alleen nieuwe plekken, maar ook nieuwe kanten van jezelf. Dus, pak je rugzak en begin aan het avontuur van je leven.

Singlereizen backpacken bergen

Roadtrip 

Een roadtrip geeft het ultieme gevoel van vrijheid. Je kunt de bekende paden volgen of juist de onontdekte parels van de regio ontdekken. Onderweg vind je onverwachte schatten – een lokaal marktje, een verborgen strandje, of dat ene restaurant met de meest fantastische gerechten. En het mooie van een roadtrip? Het brengt mensen samen.

Vakantie roadtrip

Een strandvakantie

Verder is een single zonvakantie het aanraden waard. Het is het perfecte decor om uit te rusten, jezelf op te laden en het alledaagse leven te vergeten. Of je nu kiest voor de levendige sfeer van een druk strand of de serene rust van een afgelegen baai, het strand biedt voor ieder wat wils. Een zonvakantie is jouw kans om jezelf te ontdekken, om te lachen, te dromen en herinneringen te creëren.

Zonvakantie solo water

Muziekfestival bezoeken

Het bezoeken van een muziekfestival geeft je een unieke mix van opwinding, gemeenschapszin en de vrijheid om jezelf te zijn en te genieten van het moment. Vanaf het moment dat de eerste noten door de lucht trillen, voel je je verbonden met de mensen om je heen. Of je nu mee danst met je favoriete band, nieuwe artiesten ontdekt, of simpelweg geniet van de sfeervolle ambiance met een drankje in de hand, een muziekfestival is dé plaats waar herinneringen gemaakt worden.

Festival muziek dansen mensen

Tips voordat je alleen op reis gaat

Er is geen enkele reden waarom je niet op vakantie zou kunnen gaan als je single bent. Toch kan het best wel spannend zijn. Misschien schrikt het idee van een paar weken alleen reizen je zelfs wel enorm af. Heb je flink last van koudwatervrees? Zorg er dan voor dat je het wat rustiger opbouwt. Kies er dus niet voor om direct weken op reis te gaan, maar houd eerst een ‘generale repetitie’. Ga bijvoorbeeld eerst slechts een weekendje alleen weg. Zo doe je wat meer ervaring op en ontdek je al snel dat het eigenlijk helemaal niet zo eng is. 

Maak een planning voor de eerste dagen 

Gun jezelf wat rust door voor de eerste vakantiedagen alvast een planning te maken. Onderzoek welke activiteiten er in de buurt te beleven zijn en ontdek verschillende belangrijke routes vanaf je accommodatie. Zoek ook alvast uit hoe je het beste vanaf de luchthaven naar het hotel kunt reizen. Hierdoor raak je minder snel overweldigd bij aankomst en is het gemakkelijker om in alle rust te wennen aan de nieuwe omgeving, de vreemde taal en al het andere wat hierbij komt kijken. 

Kies een geschikte reisperiode 

Houd ook zeker rekening met de reisperiode. Het zal je niet verbazen dat je in het hoogseizoen waarschijnlijk weinig gelijkgestemden tegen zult komen. In de schoolvakanties worden de meeste accommodaties druk bezocht door gezinnen met (jonge) kinderen. Hier ga je weinig andere soloreizigers tegenkomen. Kies daarom veel liever voor het laagseizoen of een daarvoor bestemde groepsreis met andere singles. Bijkomend voordeel is dat je in het laagseizoen ook nog eens veel goedkoper uit zal zijn. 

Restaurant strand zeezicht vakantie

Tips om nieuwe mensen te ontmoeten

Het mooie van soloreizen is dat je meestal niet lang alleen blijft. Wanneer je openstaat voor nieuwe sociale contacten, dan lukt het meestal ook wel om aansluiting te vinden op vakantie. Sterker nog: als je zonder reisgenoot reist, gaat dit meestal veel sneller. Vind je het echter spannend om andere mensen aan te spreken en ben je daardoor bang dat je helemaal geen contacten opdoet op vakantie? Maak dan gebruik van de volgende tips:

  • Schrijf je in voor excursies. Al wandelend raak je vanzelf aan de praat met de rest van de groep. Misschien zijn hier ook wel andere soloreizigers bij aanwezig. Bovendien zie je ondertussen ook nog iets van de omgeving. Er is dus ook genoeg gespreksstof als je het normaal gesproken zelf lastig vindt om een onderwerp te bedenken.
  • Slaap in een hostel. En nee, dit hoeft echt geen stal met plek voor meer dan vijftien man te zijn. Hostels hebben meestal een slechte naam, maar er zitten ook zeer goede en bovenal luxe hostels bij. Het is bovendien een zeer goede manier om gelijkgestemden te ontmoeten. Misschien is het even wennen om met vreemden op de kamer te slapen, maar dat went al snel. Misschien leidt het zelfs tot waardevolle contacten. 

Ibiza uitgaan mensen plezier vakantie

Genieten van een heerlijke solo reis?

Een soloreis is veel meer dan alleen op vakantie gaan. Het geeft je de mogelijkheid om echt te ontsnappen uit de dagelijkse sleur. Om helemaal op jezelf aangewezen te zijn en hierdoor juist mooie ervaringen te kunnen opdoen. Dus ga op pad en ontdek. Kom terug met de meest waanzinnige verhalen en maak misschien zelfs wel een aantal nieuwe vrienden of meer. De wereld wacht op je!