Vakantie Griekenland terras uitzicht op zee

Een minimum aantal vakantiedagen per jaar in plaats van een maximum

Jeroen Bouman, medeoprichter van Werk Atleet in Rosmalen, bepleit het toekennen van niet minder dan 25 vakantiedagen. Hij is van mening dat iedereen voldoende tijd moet hebben om ‘lekker af te schakelen’. In zijn bedrijf worden medewerkers aangemoedigd om minimaal vijf weken per jaar vrij te nemen. Het klinkt weliswaar als een ideaal scenario – eindeloos op vakantie kunnen op kosten van de werkgever – maar is dat ook daadwerkelijk zo? Wilt u op vakantie? Bekijk ons aanbod van alle soorten vliegreizen.

Lees op de website van de Rijksoverheid op hoeveel vakantiedagen je als werknemer minimaal recht hebt per jaar. Werk atleet is ervan overtuigd dat deze aanpak uiteindelijk aanzienlijke voordelen zal opleveren. We hechten waarde aan een goede balans tussen werk en privé, en het investeren van voldoende tijd in zelfzorg,” zegt Bouman. De reacties van de werknemers binnen het bedrijf waren dan ook positief. “Sommigen hebben zelfs al concrete vakantieplannen gemaakt.” Er is met opzet gekozen voor een minimumaantal vakantiedagen, omdat veel mensen volgens Bouman moeite hebben om op de rem te gaan staan wanneer ze volop bezig zijn met hun werk. Medewerkers die onder het vastgestelde minimum blijven, worden gevraagd waarom ze niet voldoende vakantie opnemen. Toch benadrukt Bouman: “Het opnemen van vakantie gebeurt altijd in overleg.”

Restaurant strand zeezicht vakantie

Verleiding

Veel andere bedrijven zwichten ook voor deze trend. Op de vacaturesite Indeed zijn alleen al 152 vacatures te vinden waarbij een onbeperkt aantal vakantiedagen wordt aangeboden. “Het is in eerste instantie gewoon een soort verleiding,” zegt arbeidspsycholoog Tosca Gort. De economie bevindt zich in een ‘oververhitte’ staat en bedrijven concurreren met elkaar om talent aan te trekken. “En dit spreekt veel mensen enorm aan.”

In de werkelijkheid blijkt het niet altijd even ideaal, vooral in bedrijven waar een competitieve werksfeer heerst: “Dan ontstaan situaties waarbij degene die de minste vakantiedagen opneemt uiteindelijk de promotie krijgt.”

De kans op misbruik van de regel, bijvoorbeeld door 90 dagen vakantie op te nemen, lijkt volgens onderzoek van Gort klein te zijn. Mensen die misbruik maken van de regeling blijken vaak niet lang bij het bedrijf te blijven. Daarnaast is het volgens de arbeidspsycholoog afhankelijk van de schaarste in het beroep. “Als je in de IT-sector werkt, waar bijna geen mensen te vinden zijn, kom je er misschien wel mee weg.”

Sommige bedrijven keren na enkele jaren zonder beperking op vakantiedagen juist terug naar een vastgesteld aantal dagen. Het Amsterdamse bedrijf Buutvrij is hier een voorbeeld van: “We merkten dat het steeds moeilijker werd in de praktijk om vakantie op te nemen. Terwijl het juist de bedoeling was dat het personeel de vrijheid zou hebben om zoveel vakantie op te nemen als nodig,” zegt managing director Frederike den Ottelander. Veel werknemers namen zelfs minder vakantie op dan voorheen.

Zonvakantie palmbomen eiland


Tenerife Top 10 van TUI

Natur und Sporthotel die Zuflucht

4-daagse Autovakantie naar Baden Württemberg bij Natur und Sporthotel die Zuflucht

Beschikbaar vanaf €327

Best Jacaranda

8-daagse Zonvakantie naar Canarische Eilanden bij Best Jacaranda

Beschikbaar vanaf €679

Riu Buenavista

8-daagse Zonvakantie naar Canarische Eilanden bij Riu Buenavista

Beschikbaar vanaf €1107

TIME TO SMILE Coral Dreams

8-daagse Zonvakantie naar Canarische Eilanden bij TIME TO SMILE Coral Dreams

Beschikbaar vanaf €752

Parque Santiago IV

8-daagse Zonvakantie naar Canarische Eilanden bij Parque Santiago IV

Beschikbaar vanaf €860

Parque Santiago III

8-daagse Zonvakantie naar Canarische Eilanden bij Parque Santiago III

Beschikbaar vanaf €794

Bahia Principe Fantasia Tenerife

8-daagse Zonvakantie naar Canarische Eilanden bij Bahia Principe Fantasia Tenerife

Beschikbaar vanaf €1093

H10 Conquistador

8-daagse Zonvakantie naar Canarische Eilanden bij H10 Conquistador

Beschikbaar vanaf €884

Arona Gran Hotel & Spa

8-daagse Zonvakantie naar Canarische Eilanden bij Arona Gran Hotel & Spa

Beschikbaar vanaf €941

Guayarmina Princess

8-daagse Zonvakantie naar Canarische Eilanden bij Guayarmina Princess

Beschikbaar vanaf €1058