Zomer vakantie strand zee

Is het slim om nu al een vakantie te boeken?

Veilig naar de vakantiebeurs in de Jaarbeurs in Utrecht dit voorjaar; velen zullen nu nog niet een vakantie boeken. Anderen willen toch wel een vakantie boeken, maar bent u dan beschermd mocht de reis alsnog niet doorgaan vanwege Corona of is het boeken van een reis een groot financieel risico?

De overheid heeft aangegeven vakanties naar het buitenland tot in ieder geval eind maart van dit jaar af te raden. De vraag die de hele reisbranche bezig houdt, is gaan mensen nog wel een vakantie boeken dit jaar? Reisorganisaties geven aan dat men wel reizen boekt, maar dat dit maar mondjesmaat gebeurt.

“Mensen oriënteren zich al op de komende zomervakantie sinds december”, aldus Markus van Tol, woordvoerder van ANWB. “Het boeken van een vakantie daarentegen dat gebeurt nog weinig.”

Woordvoerder van TUI Nederland Petra Kok beaamt dit. “Op onze sites worden vaak vakanties bekeken, maar helaas wordt er nog weinig geboekt. Er zijn ook een aantal mensen die hun zomervakantie van afgelopen jaar reeds omgeboekt hebben naar een vakantie in de zomer van 2021.”

Vakantie Malediven strand zee strandstoelen

Trage terugbetaling van geboekte vakanties 2020

Woordvoerder Reizen van de Consumentenbond, mevrouw Van der Staak weet wel waarom er nog niet veel reizen geboekt worden. “Bij de Consumentenbond zijn veel klachten binnengekomen over de trage terugbetaling van geannuleerde vluchten en vakantiereizen,  daarnaast komen er klachten binnen over reisorganisaties die slecht of niet bereikbaar zijn en verder krijgen wij klachten over reisvouchers voor pakketreizen die niet in te wisselen zijn voor geld, ondanks dat hier afspraken over zijn gemaakt. Dit alles maakt dat mensen zeer terughoudend zijn in het boeken van een vakantie.”

Reisorganisaties zijn per 1 januari 2021 gestopt met het uitgeven van reisvouchers voor pakketreizen die worden geboekt na deze datum. Consumenten moeten vanaf dat moment  binnen veertien dagen het betaalde geld terugkrijgen van de aanbieders die een reis geannuleerd hebben.

Toezichthouder ACM heeft laten weten dat ze de naleving van deze wettelijke regels streng gaat controleren.

Zonvakantie Tenerife strand ligbedden

Boeken van een pakketreis is het veiligst

Mocht u toch absoluut een reis willen boeken, dan is een pakketreis verreweg de meest veilige optie, voor als de reis alsnog geannuleerd wordt.

Van der Staak geeft aan dat u als consument sterker staat met een geboekte pakketreis. U hebt namelijk meer rechten dan wanneer u een losse vlucht en daarbij zelf een accommodatie boekt. Mocht het in een land bijvoorbeeld onveilig worden, terwijl u er bent, dan is de reisorganisatie verplicht om u te repatriëren. Bij een faillissement staat u ook sterker met een pakketreis.

U dient wel goed op de voorwaarden van de aanbieder te letten, geeft woordvoerder Van Tol van de ANWB aan. “Vaak leest u daarin dat u kosteloos kunt annuleren. Mocht u zich niet prettig voelen met de reis, dan annuleert u gewoon. Dan hoeft u niet bang te zijn dat u uw geld kwijt bent.”

Het is verstandig om te betalen met een creditcard. Gaat de vakantie namelijk door omstandigheden niet door en betaalt de reisverzekering niet snel genoeg terug, dan heeft de creditcardmaatschappij de mogelijkheid om het bedrag terug te draaien”, geeft Van der Staak aan.

Vakantie in Turkije

Vakantie in eigen land

Is het een goed idee om vakantie in eigen land te vieren? Dat is eigenlijk ook niet helemaal duidelijk. “Er zijn al diverse landen met restricties om te reizen binnen het eigen land. Dat zal hier natuurlijk ook een regel kunnen worden”, aldus Van der Staak.

Daarnaast kan het zo zijn dat u positief getest wordt en dat u daardoor niet kunt afreizen”, geeft woordvoerder Van der Staak van de Consumentenbond aan. “Check ook daarom goed de voorwaarden voor annulering en check uw reisverzekering. Er gelden strengere voorwaarden door Corona: er is geen één verzekering meer die u gratis laat annuleren omdat u besmet bent met Corona of omdat er op de plaats van bestemming een corona-uitbraak is.”

Toch heerst er hoop in de reisbranche ondanks de grote onzekerheden. Kok woordvoerder van TUI Nederland geeft aan dat zij positief gestemd is. We verwachten dat veel mensen hun vakantiewens gaan omzetten in een boeking zo snel als het weer mag en het weer kan. Het is zeker een mogelijkheid dat een grote vraag naar last minute reizen op dat moment de prijs zal doen opstuwen als men zeker weet dan men weer kan boeken. Hierom adviseren wij om toch op tijd de zomervakantie te boeken.”

Vakantie Zuid-Limburg heuvels