Spuit vaccinatie

Gaat u naar Azië of Afrika op vakantie? Let op de kosten van uw vaccinaties!

De zomervakantie is voor diverse delen van Nederland begonnen. Velen hebben een reis geboekt. Gaat u een verre reis maken, dan hebt u vaak diverse reisvaccinaties nodig.

De prijzen van de verplichte vaccinaties kunnen erg verschillen. Het is verstandig om de prijzen van de diverse aanbieders te vergelijken.

Gaat u bijvoorbeeld op reis naar een land in Afrika of Azië, dan zijn de kosten voor een consult en een recept voor DTP (difterie, tetanus en polio), gele koorts, hepatitis A en malaria 197 euro per persoon bij de GGD in Amsterdam. Bij de GGD in Twente zult u voor hetzelfde consult en hetzelfde recept meer dan 50 euro minder kwijt zijn. Deze inentingen hebt u sowieso nodig voor een reis naar deze continenten.

Olifant in Kenia Afrika

Redenen verschil in kosten

Volgens de GGD in Amsterdam ligt dit grote verschil in kosten aan de hoge huren die moeten worden betaald voor het pand, waarin zij huizen. Volgens de GGD Amsterdam rekenen zij relatief goedkope avondconsulten en zijn zij langer geopend in tegenstelling tot andere GGD ’s in het land.

Sjaak de Gouw, van GGD Hollands-Midden en portefeuillehouder vaccinaties geeft daarnaast aan dat leges en de onroerendezaakbelasting per gemeente verschillen, wat natuurlijk doorberekend wordt in de prijzen. De kosten voor de vaccinaties zijn overal hetzelfde, deze zijn vastgesteld.

“GGD ‘s zijn gemeentelijke diensten en dienen dus te werken zonder winstoogmerk. We maken dus geen winst, aldus De Gouw, maar we kunnen natuurlijk ook geen verlies maken. Dat is de reden waarom de kosten doorberekend worden. Geprobeerd wordt om de verschillen in prijzen zo klein mogelijk te houden, echt waar”.

Voor Amsterdammers is het wel voordelig om twintig kilometer verderop bij de GGD Zaanstreek-Waterland in Zaandam hun vaccinaties te halen. Er moet hier 147 euro betaald worden voor het consult en de vaccinaties en in Amsterdam 197 euro. Voor 50 euro kun je heel vaak op en neer rijden.

Muntgeld

Thuisvaccinatie

Wilt u de deur niet uit om u te laten vaccineren? Dan kunt u contact opnemen met Thuisvaccinatie.nl. Zij komen bij u thuis of op uw werk langs om u te vaccineren. De kosten hiervoor zijn hoger dan bij de meeste GGD ‘s, maar u hoeft niet apart vrij te nemen van uw werk en zoveel als u betaalt bij de GGD Amsterdam, betaalt u hier niet.

Verschil in prijzen voor vaccinaties bij velen niet bekend

Bij een rondgang op Schiphol blijkt, dat maar weinig reizigers op de hoogte zijn van de prijsverschillen voor consult en vaccinaties tussen verschillende aanbieders. “Ik ging ervan uit, dat de prijzen overal hetzelfde zijn”, aldus een man die samen met zijn vriendin het vliegtuig naar Thailand zal nemen. “Het maakt mij niet zoveel uit, gezondheid is erg belangrijk, dus het maakt mij niet zoveel uit of ik ergens anders goedkoper uit ben.”

Vergelijken loont

Wil je toch graag met wat meer geld op zak op vakantie gaan, dan loont het om de kosten van de vaccinaties van diverse aanbieders met elkaar te vergelijken. In de ene gemeente betaalt u nu eenmaal veel meer en dat geld kunt u mooi ergens anders aan besteden.

Nadenken vrouw vraagteken besluit