Vakantie Malediven strand zee strandstoelen

Het vakantiegevoel vasthouden na de vakantie en goede voornemens

Het noorden en het zuiden van het land is alweer aan het werk en naar school. Volgende week volgt het midden van het land en dan is de ‘grote’ vakantie echt voorbij.

We nemen ons na de vakantie, net als met het begin van het nieuwe jaar, van alles voor om te gaan doen. De een wil gezonder gaan leven door gezonder te eten, de ander wil met minder stress naar het werk en zal ervoor waken, dat de stress geen vat op hem krijgt. Weer een ander wil vaker leuke dingen met kinderen, familie of vrienden gaan doen. Waarom hebben mensen goede voornemens als ze terugkomen van vakantie?

Paradijs vakantie oceaan strand palmbomen

Goede voornemens

Astrid Koelewijn, lifecoach, heeft hier wel een verklaring voor. “Tijdens een vakantie komen we echt vrij van ons dagelijkse leven. Vaak ben je letterlijk in een andere omgeving dan normaal. Je slaapt uit, ligt aan het strand met een boek en je komt echt tot rust. Je hebt dan ook de tijd om na te denken over de afgelopen periode. Doordat je meer tijd hebt en jouw energiereserves worden opgebouwd, heb je ook meer tijd om na te denken over wat je eigenlijk echt wil. Vind ik mijn werk nog wel leuk? Moet ik niet eens wat meer tijd vrij maken om te sporten? Dat zijn allemaal gedachten die de revue passeren en we maken dan al snel veel plannen over hoe we het allemaal anders en beter gaan doen na de vakantie. We hebben namelijk de controle over onze eigen tijd in de vakantie. Dat is een groot gevoel van geluk.

Sporten yoga vrouw

Geluksgevoel is na een vakantie weer snel verdwenen

Veel van de voornemens die zijn bedacht tijdens de vakantie blijken in het dagelijks leven vaak niet haalbaar. Jessica de Bloom, onderzoeker en universitair docent Economie en Bedrijfskunde, heeft na een onderzoek geconcludeerd, dat we de energie die we hebben opgebouwd in de vakantie en de motivatie om de voornemens te laten slagen na een vakantie twee tot vier weken kunnen vasthouden. Na deze weken vervallen we weer in het gedrag en het gevoel van voor de vakantie. “Als we thuis zijn leven we snel weer naar de waan van de dag en hebben we allerlei verplichtingen en verantwoordelijkheden. De kinderen moeten weer naar school en naar sport gebracht worden. Het werk gaat weer gewoon door, want de hypotheek of de huur zal betaald moeten worden.”

Volgens Astrid Koelewijn hebben mensen een betere balans in het dagelijks leven tussen werk en vrije tijd nodig. Dit levert meer geluk en motivatie op dan al die voornemens die meestal gedoemd zijn te mislukken. “Inzicht proberen te krijgen in waarom je reageert, zoals je reageert, waarom je zaken op een bepaalde manier aanpakt en daarmee aan de slag gaan. Dan zul je meer rust krijgen”, aldus Koelewijn.

Man vrouw geluk

Een aantal tips om het vakantiegevoel toch een beetje langer vast te houden

  1. Stel een playlist met jullie muziek van de afgelopen vakantie samen.
  2. Draag de kleding die je wellicht op jouw vakantie hebt aangeschaft.
  3. Maak een mooi boek van de vakantiefoto’s.
  4. Plan en boek een volgende vakantie, dan heb je iets om naartoe te leven.