Strand vakantie oceaan bergen

Vakantiemarkt nog niet hersteld van de crisis

De reisbranche in Nederland ondervindt nog steeds hinder van de economische crisis. Dit jaar werden er een half miljoen minder vakanties geboekt dan het jaar er voor. Daarmee daalde het aantal geboekte vakanties met 1.5%, zo blijkt uit onderzoek van NBTC-NIPO Research.

Verder bleek uit het onderzoek ook dat de Nederlanders die op vakantie zijn geweest dit even vaak deden als het jaar er voor. Daarnaast bleek uit het onderzoek dat er meer Nederlanders helemaal niet op vakantie gingen.

Dit jaar gingen ongeveer 12,5 miljoen Nederlanders een of meerdere keren op vakantie. Vergeleken met vorig jaar betekent dit dat het aantal Nederlanders dat op vakantie ging daalde met ongeveer 2%. In totaal gingen 79,5 % van de Nederlanders op vakantie. Sinds 2000 is dit het laagste aantal.

12,5 miljoen Nederlanders zijn één of meerdere keren op vakantie geweest. Ten opzichte van vorig jaar betekent dit een daling van zo’n 2 procent. Het aantal Nederlanders dat op vakantie gaat, zakte daarmee naar 79,5 procent. Dit is het laagste cijfer sinds 2000. Vorig jaar was de daling van het aantal ondernomen vakanties nog groter met 3 procent.

Met betrekking tot korte- en lange vakanties kon de conclusie worden getrokken dat er meer kortere vakanties werden geboekt en minder lange vakanties.

Vakanties in het binnenland

Er werden zowel minder vakanties in het binnenland doorgebracht als in het buitenland. In totaal werden er 17,2 miljoen vakanties in Nederland doorgebracht, waarvan 2,3 miljoen in plaatsen aan de Noordzee, waarmee deze regio de populairste was wat betreft binnenlandse vakanties.

Vakanties in het buitenland

Het aantal vakanties dat in het buitenland werd doorgebracht daalde met 1% naar ongeveer 17,9 miljoen. Duitsland was weer, net als het jaar daarvoor, de nummer 1 buitenlandse vakantiebestemming. Op de tweede plaats kwam Frankrijk.