Groningen Airport Eelde

Meer reizigers via Groningen Airport Eelde

Vanwege de nieuwe lijndienst van RyanAir op de populaire bestemming Milaan Bergamo, is het aantal passagiers dat via Eelde reist fors gestegen. In het eerste kwartaal reisden er 19.000 passagiers via Groningen Airport Elde. Dit is een stijging van maar liefst 35% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2012. Milaan Bergamo is een populaire bestemming, waar ook in de winter twee keer per week op wordt gevlogen. Daarnaast zijn de wintervluchten op Innsbruck en Salzburg ook erg in trek. Op dit moment kan naar 13 bestemmingen vanaf Eelde worden gevlogen. Dit zijn op dit moment de bestemmingen: Algarve, Antalya, Dalaman, Gran Canaria, Girona-Barcelona, Innsbruck, Kos, Kreta, Malaga, Mallora, Milaan-Bergamo, Salzburg en Tenerife.

Vliegveld Groningen Airport Eelde is vooral erg in trek bij mensen uit Friesland, want een vijfde van het aantal passagiers dat gaat vliegen vanaf Eelde komt uit Friesland. Nog steeds is het inkomend toerisme via Eelde niet echt groot, maar het gaat de goede kant op. Op dit moment wordt er onderzoek gedaan naar manieren hoe het toerisme dat gebruik maakt van vliegveld Eelde kan worden gestimuleerd. Het blijft nog steeds een lastige opgave om buitenlandse luchtvaartmaatschappijen over te halen gebruik te maken van vliegveld Eelde.

Vanwege het verlengen van de start- en landingsbaan van 1800 naar 2500 meter, kunnen er nu ook grotere vliegtuigen opstijgen en landen. Dit gebeurt op dit moment echter nog niet. Wel levert het verlengen van de baan nu al voordelen op, want gezien het feit dat vliegtuigen nu een langere aanloop kunnen nemen, is er minder motorvermogen nodig. Het voordeel daarvan is dat er brandstof wordt bespaard. Bovendien neemt de geluidsoverlast af. Verder wordt het startgewicht van de vliegtuigen nu ook minder beperkt. De bekende luchtvaartmaatschappij Corendon maakt hier goed gebruik van en vliegt nu twee keer per week goed beladen naar Antalya. Het gaat dus de goede kant op met Groningen Airport Eelde.