Vakantiegeld wordt steeds minder vaak besteed aan vakantie

In de maand mei ontvangen veel mensen hun vakantiegeld. Uit onderzoek blijkt dat steeds meer mensen hun vakantiegeld besteden aan andere zaken in plaats van vakantie. In totaal wordt er in 2012 23 miljard euro vakantiegeld betaald.

Gemiddeld wordt er per werknemer € 1700,= vakantiegeld betaald. Ongeveer 38% van de Nederlanders geeft aan het vakantiegeld in 2012 uit te geven aan vakantie, terwijl vorig jaar 41% van de Nederlanders het vakantiegeld uitgaf aan vakantie. Andere bestedingen van het vakantiegeld zijn o.a. computers, meubels, sparen en schulden aflossen. Vakantie blijft wel de belangrijkste besteding van het vakantiegeld.

Het aantal Nederlanders dat helemaal niet op vakantie gaat neemt ook toe. In 2011 ging 25% van de Nederlanders niet op vakantie en in 2012 is dit percentage gestegen tot 27%. Deze cijfers worden ook bevestigd door de reisorganisaties, aangezien het aantal boekingen lager ligt vergeleken met vorig jaar.

Het is verstandiger het vakantiegeld te besteden aan het aflossen van schulden in plaats van het geld opzij te zetten op een spaarrekening, aangezien de rente die u moet betalen over schulden hoger is dan de rente die u krijgt over het geld op uw spaarrekening, aldus het NIBUD.