Flexibilisering schoolvakanties maakt reisorganisaties enthousiast

Vanaf 2011 was het voor een aantal scholen al mogelijk om eigen beslissingen te nemen over vakantieperiodes. De scholen mochten zelf beslissen wanneer ze de kinderen vakantie gaven. Deze mogelijkheid was onderdeel van een onderzoek met betrekking tot de flexibilisering van schoolvakanties. Uitbreiding en verlenging van de beproeving moet de komende tijd uitwijzen of de wet zal worden aangepast. De ANVR, het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen, ziet de flexibilisering van schoolvakanties wel zitten.

De huidige wetgeving omtrent de spreiding van schoolvakanties is oorspronkelijk ingevoerd om de druk op vakantiebestemmingen en snelwegen te verspreiden. Touroperators en reisbureaus weten door de invoering van vaste vakantieperiodes exact wanneer het hoogseizoen valt. Ze zijn op de hoogte wanneer Nederlandse gezinnen hun reis boeken en stemmen daar voornamelijk hun prijzen op af.

Verspreiding

Doordat de reisbranche precies weet wanneer hij het hoogseizoen kan verwachten, zou je zeggen dat flexibilisering van vakantieperiodes ten nadele zou zijn van de branche. Toch bewijst het tegendeel zich. ANVR-woordvoerder, Frank Oostdam, reageert namelijk ontzettend positief op de mogelijke aanpassing van de wet. Hij noemt zelfs dat het Verbond zich ook al enige tijd inzet voor de flexibilisering van schoolvakanties. De reden daarvoor is dat Oostdam graag zou willen zien dat gezinnen op donderdag al naar hun wintersportgebied kunnen vertrekken in plaats van de eeuwige vrijdag als vertrekdag. Hij denkt daarbij bijvoorbeeld aan de mogelijkheid dat een schoolkind 5 dagen per jaar anders in kan zetten dan zijn klasgenoten.

Vaste vakantieperiodes werken prima, maar de reisbranche zal zeker baat hebben bij het flexibeler maken van de regeling, aldus Oostdam. Vakantiegangers zullen comfortabeler kunnen reizen door de verspreiding van de druk op wegen en vliegvelden. De markt is al een geringe tijd aan veranderingen onderhevig. Vakantiegangers zijn veel beter bekend met alle mogelijkheden op het gebied van vakanties en ze boeken hun reis pas veel later dan eerder het geval was. Deze ontwikkelingen hebben als gevolg dat de tarieven nu al verschillen per dag en er kan sneller worden gehandeld richting een bepaalde bestemming. Toch zal een mogelijke verandering van de wet op korte termijn lastig zijn.

Vrije dagen vooraf bepaald

SchoolvakantieDe kinderen van de scholen die meedoen aan de beproeving moeten hun vrije dagen vooraf bepalen. Directeur Hans van der Most (Sterrenschool Apeldoorn) geeft aan dat de precieze invulling van de flexibilisering afhankelijk is van de school. Hij legt de gang van zaken uit voor zijn school. De leerlingen van de Sterrenschool krijgen ieder jaar een planning met de belangrijkste activiteiten van de school. De ouders van de kinderen krijgen de mogelijkheid om tweemaal per jaar de vakantieplanning van het gezin door te geven. Daarbij is het wel verplicht om in totaal 12 weken vrij te nemen. Het is alleen mogelijk om volledige weken vrij te nemen, het opnemen van losse dagen is niet toegestaan.

20% van de scholieren op de Sterrenschool in Apeldoorn maakt geen gebruik van de flexibilisering van vakantieperiodes. Dit komt volgens Van der Most doordat de ouders werkzaam zijn in het onderwijs of doordat broertjes en zusjes op een school zitten waarbij de vakantieperiodes niet flexibel zijn in te delen.

Vereisten

Het is nog afwachten op welke manier reisorganisaties in zullen spelen op de mogelijke verandering. Het onderzoek duurt nog 2 jaar, er is dus nog alle tijd voor voorbereidingen en het maken van plannen. Na deze periode zal opnieuw worden geëvalueerd over de flexibele vakanties en schooltijden.

Woordvoerders van Sander Dekker, Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, kunnen niet zeggen in hoeverre de mogelijkheid bestaat dat de wet daadwerkelijk wordt aangepast. Tot nu toe is uit de proef nog niet gebleken aan welke vereisten scholen dienen te voldoen. De kwaliteit van het onderwijs moet namelijk niet negatief worden beïnvloed door de flexibilisering. Op dit moment wordt hier verder onderzoek naar gedaan.