Geldbesparing bij reserveren parkeerplaats luchthaven Schiphol

Het vooraf maken van een reservering voor een parkeerplek op de luchthavens in België en Nederland biedt voordelen. De toerist die een parkeerplaats reserveert op de luchthaven betaalt minder dan wanneer hij ter plaatse een parkeerkaartje aanschaft. Dit is onderzocht door de website Vliegveldinfo.nl.

In het rapport ‘Parkeren op het vliegveld’ heeft de website een onderzoek gepubliceerd over de tarieven die worden gehandhaafd op de luchthavens in Nederland en België. Hier bevinden zich de luchthavens die door Nederlandse en Vlaamse toeristen het vaakst als startpunt dienen voor hun reis.

Online reserveren is besparen

Reizigers krijgen veel korting bij een online reservering van een parkeerplaats, zo vermelden Brussels Airport en Schiphol Airport. Onderzoek heeft aangetoond dat aan deze uitspraak niets is gelogen. Het maken van een online reservering voor 3 parkeerdagen leidt namelijk tot een immense korting van 16 euro op Schiphol en 15 euro op Zaventem. Het boeken van een parkeerplek voor een volledige week leidt tot de hoogste korting. Normaal gesproken betaal je op Schiphol Airport € 82,20, maar bij een online reservering betaal je slechts € 48,50. Op Zaventem betaal je na het verrekenen van de korting maar € 54,=, tegenover de oorspronkelijke € 89,=.

Door het geven van fixe kortingen bij online reserveringen is Schiphol Airport, in vergelijking met andere vliegvelden in Nederland en België, niet meer zo prijzig. Toch blijven luchthavens Groningen Airport Eelde en Rotterdam The Hague Airport, ondanks de hoge kortingen, beduidend goedkoper.

Reiswebsite Vliegveldinfo.nl schrijft in het rapport ‘Parkeren op het vliegveld’ dat er aldoor meer luchthavens zijn die de reiziger voorziet van korting bij reservering van een parkeerplek. Het is daarbij wel van belang dat de reiziger enige tijd vooraf reserveert en de reiziger moet ook online zijn reservering doen. “Smart Parking” (Schiphol Airport) en “Discount Parking” (Zaventem) zijn de meest bekende online producten met betrekking tot parkeren.

Online reserveren loont ook op andere luchthavens

De kleinere vliegvelden in Nederland hebben zich reeds aangepast aan de gaande ontwikkeling met betrekking tot online reserveringen. De veranderingen op Schiphol zijn het voorbeeld geweest voor andere luchthavens, behalve het vliegveld Maastricht Aachen Airport. Volgens Vliegveldinfo.nl zijn de veranderingen niet meer tegen te houden. Veel diensten worden reeds online gereserveerd, zoals accommodaties en vliegtickets. Nu is deze ontwikkeling ook gaande op het gebied van het bemachtigen van een parkeerplek.

Afgelopen jaar bestond het totaal aan reserveringen op Schiphol voor 73% uit online reserveringen. Guus Wantia denkt dat de kleinere vliegvelden dezelfde cijfers zullen laten zien, ondanks dat sommige luchthavens de mogelijkheden met betrekking tot online reserveringen nog niet optimaal benutten.