150 miljoen extra voor Stichting Garantiefonds Reisgelden

De overheid heeft extra geld beschikbaar gesteld om er voor te zorgen dat Nederlanders die een vakantie hebben geboekt bij een reisorganisatie, met een gerust hart een voucher kunnen accepteren als de reis als gevolg van de coronacrisis niet door kan gaan.

Nu de overheid bekend heeft gemaakt 150 miljoen euro extra uit te lenen aan de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR), kan de SGR nu ook garant staan voor vakanties met vertrek na 1 juni 2020. Vakantiegangers hoeven nu dus niet meer bang te zijn dat een voucher niks meer waard is, als de reisorganisatie failliet gaat als gevolg van de coronacrisis.

Bij annulering van een geboekte vakantie, krijgen mensen vaak een voucher aangeboden. Dit is een tegoedbon waarmee op een later tijdstip alsnog een vakantie kan worden ingepland bij dezelfde reisorganisatie. Veel mensen zijn echter bang dat deze voucher straks niks meer waard is, omdat de reisorganisatie de crisis wellicht niet overleeft en failliet gaat. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat geeft aan dat veel geboekte pakketreizen, die ook vaak al helemaal zijn betaald, niet door kunnen gaan door de coronacrisis. Door extra geld beschikbaar te stellen aan de SGR, kunnen mensen er op vertrouwen dat ze met een gerust hart kunnen kiezen voor een voucher. De zorgen dat deze tegoedbon door faillissement van de reisorganisatie niks meer waard is, zijn daarmee weggenomen.

SGR palmbomen zee vakantie zon

Maar stel nu dat ook dit geld straks op is, hoe zit het dan met de vouchers? Kan de SGR dan nog steeds garant staan dat mensen hun geld niet kwijt zijn, als reisorganisaties failliet gaan? Staatssecretaris Mona Keijzer geeft aan dat zij in gesprek met de SGR zal gaan, op het moment dat de bodem van het fonds zichtbaar wordt.

De overheid wil graag dat mensen de aangeboden vouchers accepteren, omdat de kans op faillissementen van reisorganisaties groter wordt naarmate meer mensen hun geld terug vragen. Het accepteren van een voucher is nog steeds niet verplicht. U blijft dus het recht houden om uw geld terug te vragen als de door u geboekte pakketreis wordt geannuleerd.

Nederlanders staan er om bekend huiverig te zijn als het gaat om het accepteren van vouchers. Dit is ook helemaal niet zo gek. U heeft immers een vakantie geboekt en de reissom keurig op tijd betaald. Als de vakantie dan geannuleerd wordt, waar u helemaal niets aan kunt doen, en u een voucher wordt aangeboden, dan denkt u toch wel even na. Als u uw geld immers terug krijgt, heeft u er meteen de beschikking over en kunt u er mee doen wat u wilt. Dat geldt niet voor een voucher. Daarmee kunt u niet doen wat u wilt. Indien u niet onmiddellijk geld nodig heeft, is het aan te raden in te stemmen met een voucher.

Uitleg betalen met een voucher van Sunweb