Meer vraag naar vliegvakanties

De vraag naar vliegvakanties zet door. Zo was de vraag in februari verder gestegen vergeleken met januari dit jaar. Over de laatste acht jaar was de groei in de vraag naar vliegvakanties nog nooit zo hoog als in januari en februari van dit jaar. Wereldwijd is de vraag naar vliegvakanties in februari van dit jaar met 8,6 procent gestegen vergeleken met een jaar eerder, aldus de IATA (internationale brancheorganisatie van luchtvaartmaatschappijen).

Alle regio’s profiteerden van de stijgende vraag naar vliegvakanties, maar de sterkste groei deed zich voor in het Midden-Oosten en Afrika. Het passagiersvervoer is in januari van dit jaar met meer dan 7 procent gestegen.

Tegenover deze stijgende vraag staat een stijgend aanbod van 9,9 procent. Dit heeft tot gevolg gehad dat er gemiddeld minder mensen in een vliegtuig worden vervoerd. Het feit dat luchtvaartmaatschappijen voorzichtig waren met capaciteitsgroei heeft te maken met de dure brandstof, wat altijd een hoge kostenpost voor luchtvaartmaatschappijen is.

Wellicht dat luchtvaartmaatschappijen de komende tijd weer meer gaan investeren in de aanschaf van vliegtuigen, nu de vraag naar vliegvakanties blijft stijgen en de olieprijs laag is. De tijd zal het leren wat de luchtvaartmaatschappijen gaan doen.

Bovenstaande is voorlopig nog niet aan de orde in Europa, aangezien de vraag naar vliegvakanties bijna gelijkmatig stijgt met het aanbod. Ditzelfde geldt ook voor Azië.