Schiphol bij top twintig drukste vliegvelden

De Hartsfield-Jackson Atlanta luchthaven ( Verenigde Staten ) voert opnieuw de lijst van drukste luchthavens van de wereld aan. Schiphol neemt op deze lijst de veertiende plek in.

Schiphol staat op de vijfde plek als er uitsluitend wordt gekeken naar het aantal internationale passagiers. Dit blijkt uit ( vroegtijdige ) cijfers die op maandag 4 april zijn bekend gemaakt door Airports Council International ( ACI ).

In 2015 was de groei van Schiphol 6 procent tot 58.284.545 passagiers terwijl een jaar eerder nog 54.978.023 passagiers werden geteld. De luchthaven Shanghai Pudong ( China ) was de grootste stijger. Stond deze luchthaven in 2014 nog op de negentiende plaats, in 2015 is dit gestegen naar de dertiende plek.

De drukste luchthaven van Europa is Londen Heathrow met op jaarbasis bijna 75 miljoen reizigers. Hoog in de lijst van drukste vliegvelden van Europa staan ook nog op de vierde plek Paris Charles de Gaulle, op de elfde plaats Istanbul Atatürk en tot slot op de twaalfde plek Frankfurt am Main.

Atlanta heeft drukste luchthaven

In 2015 verwerkte de luchthaven Atlanta meer dan 100 miljoen passagiers. Het is een populaire overstapplaats – volgens ACI is 80 procent van de Amerikaanse bevolking binnen twee uur vliegen te bereiken – in de Verenigde Staten. Op de tweede plek van meest bereisde vliegvelden staat de internationale luchthaven van Beijing ( China ), maar de groei gaat minder hard dan aanvankelijk verwacht.

Dubai klimt van de zesde plek in 2014 naar de derde plek in 2015. Ruim 10,7 procent meer reizigers vlogen van of naar de luchthaven in de Verenigde Arabische Emiraten.

Er was een stijging van het totale aantal passagiers met 6,1 procent en bij het aantal internationale passagiers was er een stijging van 6,3 procent.

Meeste vrachtvluchten via Hong Kong

Het vliegveld van Hong Kong ( China ) voerde de meeste vrachtvluchten uit. Door een daling van bijna een procent vergeleken met een jaar eerder staat Schiphol bij het vrachtvervoer op de zestiende plek.

Er zijn 1853 vliegvelden uit in totaal 173 landen ingeschreven bij de wereldwijde associatie van luchthavens ( ACI ). Deze ( vroegtijdige ) cijfers zijn gebaseerd op de resultaten van 1144 grote commerciële vliegvelden. Later dit jaar volgen de definitieve cijfers.