Paspoort reisdocumenten

Afschaffing papieren paspoort

Ondanks dat het niet goed is in te denken, wordt binnenkort het paspoort van papier toch echt afgeschaft. De La Rue, een Britse firma, heeft zich de afgelopen tijd gefocust op het ontwikkelen van een gedigitaliseerd paspoort. Dit paspoort kan worden getoond op uw mobiele telefoon.

Dankzij de Britse firma hoef je plotseling niet meer in te zitten over mogelijk verlies van je paspoort. Daarnaast hoef je niet meer na te denken over de plaats waar je het papieren persoonsbewijs laat tijdens je vakantie. Momenteel is De La Rue de machtigste firma ter wereld als het gaat om het produceren van paspoorten. De La Rue heeft gewerkt aan een technologie die er mogelijk voor gaat zorgen dat je het elektronisch paspoort kunt installeren op je telefoon. Het persoonsbewijs zou zelfs beveiligd zijn na installatie.

Beginstadium

Door het ontwikkelen van een elektronisch paspoort heeft iedereen zijn paspoort altijd bij zich, aldus De La Rue. Tot nu toe bevindt het concept zich nog in het eerste stadium. De ontwikkeling is slechts het begin van een vergaande ontwikkeling. De werking van het elektronisch paspoort zal vergelijkbaar zijn met het scannen van een boarding pass. Toch heerst er nog onduidelijkheid rondom de beveiliging van persoonlijke details.

Het is de vraag hoe De La Rue veiligheid kan garanderen omtrent het bewaren van persoonlijke informatie op je telefoon. Momenteel zitten de gegevens namelijk verwerkt in je paspoort, in een zogenoemde chip. Woordvoerder van Proofpoint, een cybersecurity bedrijf, meldt dat hardware ervoor moet zorgen dat het onmogelijk is om persoonlijke informatie elektronisch te kopiëren. Deze hardware moet nog wel worden ontwikkeld, omdat het hier gaat om een nieuwe soort.

Proef

Er zijn al een aantal proeven uitgevoerd op vliegvelden in bijvoorbeeld Atlanta en Miami. Het werd voor passagiers mogelijk de douane van informatie te voorzien rechtstreeks vanaf hun telefoon. Toch is de veiligheid en het succes van de proeven nog niet vastgesteld.