Informatie over auto huren

Bekijk een overzicht met aanbieders waar u een auto kunt huren

Als u op vakantie gaat en uw bestemming graag goed wilt verkennen, op uw eigen manier en in uw eigen tempo, dan is het handig om een auto te huren. U bent dan niet afhankelijk van het openbaar vervoer en u rijdt naar plekjes waar u normaal niet snel zou komen.

Met een huurauto bent u dus lekker flexibel en onafhankelijk. Het is altijd verstandig om de verschillende aanbieders van autoverhuur te vergelijken. U krijgt dan een goed beeld van de huurprijzen van de verschillende verhuurders. Hieronder vindt u diverse tips met betrekking tot het huren van een auto.

Auto huren bij bemiddelaar, internationale verhuurder of lokale verhuurder

Als u een auto wilt huren dan kunt u terecht bij een bemiddelaar (ook wel broker genoemd), grote internationale verhuurder of lokale verhuurder. Hieronder leest u er meer over wat de verschillen precies zijn en waar u op moet letten.

Bemiddelaar (broker)

Een bemiddelaar in autoverhuur (ook wel broker genoemd) treedt op als bemiddelaar tussen huurders en verhuurders van auto’s. De verhuurders kunnen grote gerenommeerde internationale verhuurders zijn maar ook lokale verhuurders. De bemiddelaar maakt prijsafspraken met de verhuurders en daar profiteert u meestal van. Dat betekent dat u meestal voordeliger uit bent als u bij een bemiddelaar huurt dan bij een internationale- of lokale verhuurder.

De bemiddelaar is zelf geen partij bij de huurovereenkomst maar bemiddelt alleen tussen huurders en verhuurders. U gaat dus een huurovereenkomst aan met een grote internationale verhuurder of lokale verhuurder van auto’s. Dat betekent dan ook dat de algemene voorwaarden van de internationale- of lokale verhuurder deel uit maken van de huurovereenkomst. Neem deze algemene voorwaarden altijd goed door voordat u de huurovereenkomst ondertekent. Enkele voorbeelden van bemiddelaars zijn o.a. Car Del Mar, Book and Drive en Holiday Cars.

Veelgestelde vragen en antwoorden

Kan ik de auto ook door anderen laten besturen?

Dit is bij diverse verhuurders mogelijk. Als u niet de enige bent die de auto zal gaan besturen of in ieder geval het mogelijk wilt maken dat ook anderen de auto kunnen besturen, dan moet u dit van tevoren aangeven. Niet iedere autoverhuurder staat dit toe. U moet er rekening mee houden dat verhuurders extra kosten in rekening kunnen brengen voor medebestuurders.

Hoe zit het precies met verzekeringen?

Bekijk altijd goed welke verzekeringen zijn inbegrepen als u een auto huurt. Een WA-verzekering is altijd inbegrepen, maar andere verzekeringen zijn meestal niet standaard inbegrepen. Denk hierbij aan o.a. een verzekering tegen diefstal, ongevallenverzekering en all-risk-verzekering. Let ook altijd op het eigen risico dat u moet betalen ingeval van schade. Het eigen risico kunt u vaak wel afkopen, maar daar betaalt u dan wel extra voor.

Welke eisen worden er gesteld aan bestuurders?

Verschillende verhuurders hanteren een minimumleeftijd voor de bestuurders van de huurauto, bijvoorbeeld 21 of 23 jaar. Bovendien kan het voorkomen dat een verhuurder als voorwaarde stelt dat de bestuurders minimaal een bepaalde tijd hun rijbewijs moeten hebben. Sommige verhuurders brengen een toeslag in rekening voor jonge bestuurders.

Kan ik onbeperkt rijden?

Bij de meeste autoverhuurders is de huur inclusief onbeperkte kilometers. Uitzonderingen kunnen zich voordoen als u bijvoorbeeld een speciale- of luxe auto huurt. Indien u dan het aantal kilometers overschrijdt, moet u bijbetalen. Tijdens het reserveren van uw huurauto wordt aangegeven of u onbeperkte kilometers heeft.

Moet ik een borgsom betalen?

De meeste verhuurders vragen een borgsom. Als alles goed gaat dan krijgt u aan het einde van de huurperiode de borgsom weer terug, maar als er iets mis gaat dan krijgt u de borgsom geheel of gedeeltelijk niet terug. De hoogte van de borgsom kan per auto en per verhuurder verschillend zijn.

Hoe zit het met de brandstof?

Autoverhuurbedrijven kunnen verschillende regels hanteren met betrekking tot de brandstof. In de eerste plaats kan een verhuurder de full/full regel hanteren. Deze regel houdt in dat u de huurauto krijgt met een volle tank en de auto ook weer met een volle tank in moet leveren. De tweede regel die soms wordt gebruikt is de full/empty. U krijgt een auto met een volle tank (waarvoor u moet betalen) en mag de auto met een lege tank inleveren. De half/half regel houdt in dat u een auto krijgt met een bepaalde hoeveelheid brandstof en deze moet dezelfde hoeveelheid brandstof weer in moet leveren. De niet verbruikte brandstof krijgt u meestal niet vergoed.

Kan ik met mijn huurauto naar een ander land rijden?

Sommige verhuurders staan toe dat u met de huurauto naar een ander land rijdt, maar als u dit van plan bent dan moet u dit tijdens uw reservering aangeven. Het kan zijn dat u hiervoor een extra toeslag moet betalen.

Nog een aantal tips als u een auto gaat huren:

  • Ga voordat u wegrijdt samen met de verhuurder controleren of uw huurauto is beschadigd en laat alles vastleggen in het contract. Hiermee voorkomt u dat de verhuurder u aanspreekt op krassen, deuken, etc die al in de auto zaten voordat u de auto meekreeg.
  • Lees de kleiner lettertjes in het contract (algemene voorwaarden) goed door, want dit wordt nogal eens vergeten. Dit voorkomt dat u voor verrassingen komt te staan.
  • Controleer of er een reservewiel, krik en gereedschap in de auto aanwezig is. Check ook de bandenspanning, olie en ruitensproeiervloeistof of laat dit controleren.
  • U krijgt waarschijnlijk een auto mee met een volle tank en moet dan de auto met een volle tank inleveren. Als dit de afspraak is, doe dit dan ook, want anders heeft u kans dat u hogere brandstofkosten of zelfs een boete moet betalen.