Groningen Airport Eelde

Groningen Airport Eelde draait nog niet op voor kosten luchtverkeersleiding

Een flinke meevaller voor Groningen Airport Eelde, want de populaire luchthaven hoeft thans de kosten van de luchtverkeersleiding nog niet alleen te betalen. Momenteel werkt het zo dat de kosten van de luchtverkeersleiding worden gedragen door alle luchthavens in Nederland. Als u een vliegticket boekt, dan zit in het betaalde bedrag een deel van de kosten voor de luchtverkeersleiding verwerkt. Op deze wijze betaalt u dus mee aan de kosten voor de luchtverkeersleiding.

Schiphol is het er niet mee eens

De Schiphol Groep is niet gelukkig met deze regeling en vindt dat iedere Nederlandse luchthaven (Eelde, Maastricht, Rotterdam en Eindhoven) zijn eigen kosten voor de luchtverkeersleiding moet betalen.

Standpunt van staatssecretaris Sharon Dijksma

Het standpunt van staatssecretaris Sharon Dijksma, van infrastructuur en milieu, is dat de huidige regeling voorlopig blijft zoals die is. Zij laat weten dat er meer onderzoek nodig is en dat ze eerst een en ander wil bespreken met de Nederlandse luchthavens. Op dit moment valt dus nog niet in te zien wat er met de huidige regeling gaat gebeuren.

Concurrentiepositie luchthavens

Als de huidige regeling komt te vervallen en de Nederlandse luchthavens dus de eigen kosten voor de luchtverkeersleiding moeten betalen, zal dit nadelige gevolgen kunnen hebben voor de concurrentiepositie. Nadat de gesprekken tussen Sharon Dijksma en de luchthavens zijn afgerond, wordt een nieuwe streefdatum bekend gemaakt voor wijziging van de huidige regeling.