Afmetingen en gewicht handbagage vliegtuig

Luchtvaartmaatschappijen mogen zelf bepalen hoeveel handbagage is toegestaan. Deze, soms best ingewikkelde regels, hebben betrekking op o.a. de maximale afmetingen en het gewicht van uw handbagage. Indien uw handbagage niet voldoet aan de regels van de luchtvaartmaatschappij waar u mee vliegt, dan moet uw handbagage geheel of gedeeltelijk worden ingecheckt als ruimbagage.

Naast uw handbagage mag u vaak nog een aantal andere spullen meenemen in de cabine.

Top aanbieders online bagage en andere reisartikelen kopen

 1. Reisartikelen.nl
 2. Bagageonline.nl
 3. Travelbags
 4. Bagagelabel
h

Wij hebben voor u een overzicht gemaakt van de verschillende luchtvaartmaatschappijen met betrekking tot de regels over handbagage. Dit overzicht bevat al veel verschillende luchtvaartmaatschappijen, maar wordt nog verder uitgebreid.

Let op: regels kunnen veranderen. Aan onderstaand overzicht kunt u geen rechten ontlenen. Wij proberen de informatie met betrekking tot afmetingen en gewicht van handbagage zo goed mogelijk up to date te houden.

Adria Airways

Adria Airways logoToegestaan is 1 stuk handbagage met de maximale afmetingen van l+b+h is maximaal 118 cm, dus bijvoorbeeld de afmetingen 55x40x23 cm. Het gewicht van uw handbagage mag ten hoogste 8 kg zijn.

Naast uw handbagage mag u nog de volgende spullen meenemen:

 • jas;
 • paraplu;
 • krukken;
 • camera;
 • verrekijker;
 • leesmateriaal;
 • wieg of inklapbare buggy;
 • voeding voor uw kind.

Air Astana

Air Astana logoAls u economy class reist met Air Astana dan mag u 1 stuk handbagage meenemen met de maximale afmetingen van 55x40x20 cm zijn en een gewicht van 8 kg.

Passagiers die business reizen mogen een tweede stuk handbagage meenemen van 24x35x20 cm. Het gewicht van de twee stuks handbagage mag in totaal niet meer bedragen dan 18 kg.

Onderstaande spullen mag u naast de handbagage ook nog meenemen:

 • handtas of aktetas;
 • leesmateriaal;
 • babyvoeding (voor consumptie tijdens de vlucht) + kinderwagen;
 • paraplu of wandelstok;
 • jas;
 • volledig inklapbare rolstoel en/of een stel krukken, indien u daar afhankelijk bent;
 • laptop;
 • bos bloemen.

Air Baltic

Air Baltic logoVliegt u business class, dan mag u 2 stuks handbagage meenemen van totaal maximaal 8 kg met de afmetingen van 55x40x20 cm per stuk..

Vliegt u Economy Class, dan mag u 1 stuk handbagage meenemen van maximaal 8 kg met de afmetingen 55x40x20 cm.

Handbagage dient te worden opgeborgen onder de stoel voor u of in de bagageruimte boven uw stoel.

Air Berlin

Air Berlin logo

Bij Air Berlin mag een stuk handbagage een gewicht hebben van maximaal 8 kg zonder laptop en 10 kg met laptop. De afmetingen mogen maximaal 55x 40x20 cm bedragen.

Passagiers die vliegen met het tarief JustFly, FlyDeal of FlyClassic mogen één stuk handbagage meenemen. Passagiers die hebben gekozen voor FlyFlex, Businness Class of houders van een topbonus gold of platinum card mogen twee stuks handbagage meenemen met uitzondering van vluchten naar Canada en de Verenigde Staten.

Naast handbagage mogen passagiers een laptoptas, dameshandtas, damesportemonnee of kleine herentas mee aan boord nemen met de maximale afmetingen van 40x30x10 cm. U moet een keuze maken uit genoemde zaken, dus het is niet toegestaan al deze zaken mee aan boord te nemen. Passagiers die hebben gekozen voor het JustFly-tarief mogen deze zaken niet mee aan boord nemen.

Tenslotte geldt nog dat passagiers, die daarop zijn aangewezen, een rolstoel, loophulpmiddelen, prothesen of een artsenkoffer mee mogen nemen.

Air India

Air India logoAls u met Air India vliegt dan is 1 stuk handbagage toegestaan van maximaal 8 kg en de maximale afmetingen van l+b+h is maximaal 115 cm.

Air Malta

Air Malta logoAir Malta staat één stuk handbagage toe met de maximale afmetingen van 18x45x50 cm en een maximaal gewicht van 8 kg.

Alitalia

Alitalia logoMaximaal 8 kg aan handbagage is toegestaan met maximale afmetingen van 55x35x25 cm.

Arkefly

Arkefly logoDe maximale afmeting van uw handbagage mag 50x35x30 cm zijn of l+b+h is maximaal 115 cm. Het gewicht van uw handbagage mag maximaal 7 kg bedragen. U mag 1 stuk handbagage meenemen als u economy class, comfort of premium comfort class reist en 2 stuks indien u star class reist. Trolleys worden alleen geaccepteerd als ze voldoen aan bovengenoemde voorwaarden.

Naast de handbagage mag u de volgende spullen meenemen in de cabine:

 • babyartikelen;
 • jas en paraplu of wandelstok;
 • plastic tas met "duty free" artikelen;
 • tijdschriften en/of boeken;
 • foto- en/of videocamera;
 • laptop.

Austrian

Austrian logoEconomy class passagiers mogen 1 stuk handbagage meenemen met de maximale afmetingen van 55x40x23 cm en een gewicht van maximaal 8 kg.

Voor business class passagiers geldt dat zij 2 stuks handbagage mee mogen nemen, namelijk 1 stuk met de maximale afmetingen van 55x40x23 cm en een gewicht van maximaal 8 kg en een tweede stuk handbagage met de maximale afmetingen van 57x54x15cm en een maximaal gewicht van 4 kg.

Daarnaast mag u nog de volgende spullen meenemen in de cabine (dit geldt zowel voor economy class als business class):

 • babyvoeding
 • speciale dieetvoeding
 • medicijnen

Belavia

Belavia logoIndien u economy class vliegt dan mag u 1 stuk handbagage meenemen met de maximale afmetingen van 55x40x20 cm en een gewicht van maximaal 8 kg.

Vliegt u business class dan mag u 1 stuk handbagage meenemen met de maximale afmetingen van 55x40x20 cm en een gewicht van maximaal 12 kg.

British Airways

British Airways logoBij British Airways mag u één stuk handbagage meenemen van 56x45x25 cm. Het gewicht moet zodanig zijn dat u in staat bent de handbagage in de opbergruimte boven de stoelen op te bergen.

Daarnaast mag u één laptop of handtas meenemen met een maximale afmeting van 45x36x20 cm (handgrepen en tassen inbegrepen). Hierbij geldt nog dat de laptop of handtas moet passen onder de stoel voor u.

Het gewicht van uw handbagage mag maximaal 23 kg bedragen.

British Midland International

British Midland International logoAls u vliegt met luchtvaartmaatschappij British Midland International, dan mag u twee stuks handbagage meenemen met de maximale afmetingen van 55x40x23cm + één persoonlijk voorwerp. Onder een persoonlijk voorwerp wordt o.a verstaan een kleine handtas, portemonnee, kleine aktetas, laptop (in een dunne tas) of een tas met babyspullen. Met betrekking tot het gewicht van uw handbagage geldt dat u alleen in staat moet zijn (dus zonder hulp) de handbagage op te bergen in de plafondlocker.

Bulgaria Air

Bulgaria Air logoBulgaria Air staat één stuk handbagage toe met de maximale afmetingen van 50x40x23 cm en een gewicht van ten hoogste 10 kg. De afmetingen kunnen verschillen, afhankelijk van het type vliegtuig waarmee u vliegt. Naast uw handbagage mag u nog stokken of krukken en boeken en/of kranten meenemen.

China Airlines

China Airlines logoHet maximale gewicht aan handbagage is 7 kg en de maximale afmetingen mogen niet meer bedragen dan 50x35x23 cm.

Cimber Sterling

Cimber Sterling logoAls u vliegt met de luchtvaartmaatschappij Cimber Sterling dan mag u 1 stuk handbagage meenemen met een maximaal gewicht van 8 kg en de maximale afmetingen van 50x40x25 cm of l+b+h is maximaal 115 cm.

Corendon Airlines

Corendon logo1 stuk handbagage is toegestaan van 45x35x15 cm en maximaal 5 kg.

Delta Airlines

Delta Airlines logo1 stuk handbagage van maximaal l+b+h is 115 cm. Het gewicht wordt niet genoemd.

Naast uw handbagage mag u nog de volgende spullen meenemen:

 • belastingvrije artikelen;
 • jas of paraplu;
 • kinderwagen of kinderzitje;
 • krukken of rolstoel;
 • voedsel en drinken (na goedkeuring).

Easyjet

Easyjet logoToegestaan is 1 stuk handbagage van 56x45x25 cm. Handtassen, laptops en laptoptassen worden gezien als één stuk handbagage. Wilt u bijvoorbeeld uw laptop meenemen, dan kunt u die in de handbagage doen. Dan heeft u namelijk één stuk handbagage en anders twee en dat is niet toegestaan. Easyjet noemt geen maximaal gewicht van de handbagage.

Germania Airlines

Germania Airlines logoGermania Airlines staat 1 stuk handbagage toe met de maximale afmetingen van 45x35x20 cm en een maximaal gewicht van 6 kg.

Jet2

Jet2 logoAls u vliegt met Jet2 dan mag u 1 stuk handbagage meenemen met een gewicht van maximaal 10 kg en de maximale afmetingen van 56x45x25cm.

KLM

KLM logoVliegt u Economy Class dan bedraagt de afmeting van uw handbagage maximaal 55x25x35 cm mag het gewicht niet meer zijn dan 12 kg (inclusief accessoires).

Als accessoires zijn één van de volgende voorwerpen toegestaan:

 • handtas
 • aktetas
 • camera
 • kleine laptop of voorwerp van gelijk of kleiner formaat

Vliegt u World Business Class/Europe Select dan mag u 1 stuk handbagage meenemen van maximaal 55x25x35 cm en 1 stuk kleiner dan 45x20x35 cm. De handbagage mag in totaal niet meer dan 18 kg wegen. Met betrekking tot accessoires geldt hetzelfde als bij Economy Class.

Lufthansa

Lufthansa logoReist u economy class dan mag u 1 stuk handbagage meenemen met de maximale afmetingen van 55x40x20 cm en een maximaal gewicht van 8 kg.

Wanneer u first- of business class reist dan zijn twee stuks handbagage toegestaan van 55x40x20 cm en een maximaal gewicht van 8 kg (per stuk).

Op bovenstaande regels geldt een uitzondering. Indien u opvouwbare kledinghoezen meeneemt gelden deze als handbagage tot de maximale afmetingen 57x54x15 cm.

Malaysia Airlines

Malaysia Airlines logoIndien u economy class vliegt mag u 1 stuk handbagage de cabine mee innemen van l+b+h is maximaal 115 cm en een maximaal gewicht van 5 kg.

Indien u firstclass of business class reist mag u 2 stuks handbagage meenemen in de cabine van ieder l+b+h is maximaal 115 cm en een maximaal gewicht van ieder 5 kg.

Naast uw handbagage mag u nog de volgende spullen meenemen*:

 • handtas, portemonnee of notitieboek;
 • jas, omslagdoek of deken;
 • laptop, ipad of camera;
 • kleine camera of verrekijker;
 • leesmateriaal;
 • reiswiegje voor de baby;
 • babyvoeding bestemd voor consumptie aan boord;
 • wandelwagen die volledig inklapbaar moet zijn (geldt alleen voor internationale vluchten);
 • wandelstok, krukken en/of beugels/prothetische apparaten, op medische gronden.

*Alles wat u naast uw eerste stuk handbagage de cabine mee inneemt moet worden voorzien van een label.

Martinair

Martinair logoDe maximale afmeting van uw handbagage mag 40x25x50 cm zijn of l+b+h is maximaal 115 cm en niet zwaarder dan 10 kg. Daarnaast mag u een laptop meenemen en één luiertas indien u een baby meeneemt. Trolleys die voldoen aan deze voorwaarden worden geaccepteerd als handbagage.

Olt

Olt logoLuchtvaartmaatschappij Olt staat 1 stuk handbagage toe met de maximale afmetingen van 55x40x20 cm en een maximaal gewicht van 6 kg.

Olympic air

Olympic Air logoBusiness class passagiers en de zogenaamde gold members mogen twee stuks handbagage meenemen met een totaalgewicht van maximaal 12 kg en met de maximale afmetingen:

 • 1 stuk handbagage van: 55x40x23 cm
 • 1 stuk handbagage van: 57x54x15 cm

Economy class passagiers mogen 1 stuk handbagage meenemen van maximaal 8 kg met de afmetingen 55x40x23 cm.

Voor de voeding en hygiëne van de baby mag nog een stuk handbagage worden meegenomen met een gewicht van maximaal 6 kg.

Ryanair

Ryanair logoBij Ryanair is één stuk handbagage toegestaan van maximaal 10 kg en niet groter dan 55x40x20 cm. Handtassen, aktetassen, laptops, winkelaankopen, camera's etc, moeten worden vervoerd binnen de toegestane één stuk handbagage.

SAS Scandinavian Airlines

SAS Scandinavian Airlines logoVoor business class en economy extra geldt dat u twee stuks handbagage mee mag nemen voor vluchten van en naar Azië en USA (voor andere routes 1 stuk handbagage). Voor maximale afmetingen geldt l+b+h is 115 cm. Het gewicht van 1 stuk handbagage mag ten hoogste 8 kg zijn.

Als u economy class vliegt is 1 stuk handbagage toegestaan van l+b+h is 115 cm met een gewicht van maximaal 8 kg.

Singapore Airlines

Singapore Airlines logoEconomy class passagiers mogen 1 stuk handbagage meenemen van maximaal 7 kg en de maximale afmetingen van l+b+h is 115 cm.

Suites, first en business class passagiers mogen twee stuks handbagage meenemen van 7 kg per stuk en de maximale afmetingen van l+b+h is 115 cm per stuk.

Sky Work

Sky Work logoAls u met Sky Work vliegt dan is 1 stuk handbagage toegestaan met de maximale afmetingen van 55x40x20 cm en een maximaal gewicht van 8 kg.

Swiss International Air lines

Swiss International Airlines logoGaat u vliegen met Swiss International Airlines en reist u economy class, dan mag u 1 stuk handbagage meenemen met de maximale afmetingen van 55x40x20 cm en een gewicht van ten hoogste 8 kg.

Als u first- of business class reist, dan mag u twee stuks handbagage meenemen met de maximale afmetingen van 55x40x20 cm en een gewicht van maximaal 8 kg. per stuk.

Naast bovengenoemde handbagage mag u nog de volgende spullen meenemen in de cabine:

 • 1 jas of deken;
 • 1 paraplu of wandelstok;
 • 1 dames handtas;
 • 1 kleine camera of verrekijker;
 • leesmateriaal;
 • 1 babydrager, opvouwbaar kinderzitje of autozitje;
 • babyvoeding voor consumptie aan boord;
 • opvouwbare rolstoel;
 • paar krukken;
 • medische apparatuur.

Transavia

Transavia logoDe afmetingen van uw handbagage mogen maximaal 55x35x25 cm zijn en de handbagage mag niet zwaarder zijn dan 5 kg. Daarnaast mag u nog de volgende spullen meenemen in de cabine:

 • jas
 • paraplu of wandelstok
 • foto- of filmtoestel
 • lectuur

Turkish Airlines

Turkish Airlines logoVoor business class geldt dat u 2 stuks handbagage mee mag nemen van 23x40x55 cm en maximaal 8 kg. (per stuk).

Wanneer u economy class heeft geboekt mag u 1 stuk handbagage meenemen van 23x40x55 cm en maximaal 8 kg.

Voor zowel business class als economy class geldt dat u naast de handbagage ook onderstaande spullen mee mag nemen in de cabine:

 • 1 jas of deken;
 • 1 kleine dames handtas;
 • 1 kleine camera;
 • 1 wandelwagen voor de baby;
 • fles voor het voeden van de baby.

Unites Airlines

United Airlines logoToegestaan is 1 stuk handbagage met de maximale afmetingen van 23x35x56 cm en een persoonlijk item zoals een handtas, aktetas of laptop.

Naast 1 stuk handbagage en een persoonlijk item mag u onderstaande spullen meenemen in de cabine:

 • hulpmiddelen zoals wandelstokken of krukken;
 • kinderzitje voor een kind met ticket;
 • veiligheidstuig voor kinderen (kinderstoel met of zonder wandelwagen, draagzak of rugdrager);
 • bovenkleding, zoals een jas bijvoorbeeld;
 • 1 paraplu per passagier;
 • eten en drinken voor consumptie aan boord;
 • muziekinstrument van 114 cm. lineair (lengte + breedte + hoogte).

Vueling

Vueling logoIedere passagier mag een stuk handbagage meenemen met de afmetingen van 55x40x20 cm en een gewicht van 10 kg. Daarnaast mag u een tweede stuk handbagage meenemen met afmetingen kleiner dan 55x40x20 cm. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een kleine koffer, tas of foto- of videocamera.

Welcome Air

Welcome Air logoU mag van 1 stuk handbagage meenemen met een maximum gewicht van 8 kg en de maximale afmetingen van 55x40x20 cm.

Wizz Air

Wizz Air logo1 stuk handbagage met de maten 42x32x25 cm mag u gratis meenemen. Wel moet uw handbagage onder de stoel voor u passen.

Als uw handbagage groter is dan 42x32x25 cm maar kleiner dan 56x45x25cm dan kunt u tegen vergoeding (tarief is afhankelijk van de duur van de vlucht en het seizoen waarin u vliegt) handbagage meenemen. De handbagage moet u zonder hulp in het bagagevak kunnen plaatsen.

Naast bovenstaande handbagage mag u nog de volgende spullen meenemen in het vliegtuig:

 • jas of deken;
 • mobiele telefoon;
 • leesmateriaal;
 • voor kinderen jonger dan twee jaar mag u voedsel voor de duur van de vlucht meenemen en een klein bedje of opvouwbare buggy;
 • krukken.

Vorige: Handbagage

Volgende: Ruimbagage