Bulgarije

Landkaart BulgarijeBulgarijeLaat u verrassen door Bulgarije. Het land is zeer rijk aan tradities en cultuur. Bezoek bijvoorbeeld eens de ruïnesteden uit de Romeinse tijd, kathedralen, kloosters en de koningsgraven. Ook heeft Bulgarije een prachtige natuur. De prijzen zijn er laag en natuurliefhebbers kunnen er hun ogen uitzien.

Voor de mensen die een betaalbare strandvakantie (Zwarte zee) of wintersportvakanties zoeken is Bulgarije ook een absolute aanrader. De hoofdstad van Bulgarije is Sofia.

Toerisme Bulgarije

BulgarijeBulgarije heeft verschillende soorten toerisme, maar Bulgarije is het meest in trek voor een zon- en strandvakantie. Naast een strand- en zonvakantie is Bulgarije o.a. ook geschikt om te wandelen, wildwatervaren, bergbeklimmen, fietsen, vogels spotten en speleologie. Misschien is Bulgarije nog niet zo ingesteld op toeristen als andere populaire vakantiebestemmingen, maar dat lijkt een kwestie van tijd te zijn. Inmiddels weten veel mensen de weg naar Bulgarije te vinden en dat heeft o.a. te maken met de lage prijzen en de ideale recreatie-mogelijkheden.

In de toeristische gebieden van Bulgarije vinden veel mensen de dingen die ze nodig hebben voor een ideale vakantie, zoals o.a. watersport, restaurants, ski-mogelijkheden, langlaufen, winkels, cultuur en historie en een bruisend nachtleven. Als u meer van rust houdt, dan is dat ook zeker geen probleem in Bulgarije. Bezoek gewoon leuke plekjes buiten de toeristische gebieden en u vindt genoeg rust en stilte. Om maar een willekeurig voorbeeld te geven hoe populair Bulgarije inmiddels is, in het jaar 2000 was Bulgarije goed voor 3 miljoen hotelovernachtingen en werd het land bezocht door 260.000 Duitsers, 50.000 Britten, 17.000 Belgen, 10.000 Russen en minder dan 10.000 Nederlanders.

Strand- en zonvakantie

Sunny Beach BulgarijeHet strandleven speelt zich in Bulgarije natuurlijk af aan de kust van de Zwarte Zee. Als u in de zomer op vakantie gaat naar de Zwarte Zee, dan zult u er geen moment bij stilstaan dat de rustige zee ook wel eens flink tekeer kan gaan, maar in de herfst en winter kan de zee, vanwege de sterke noordoostenwind, enorm tekeer gaan. De naam Zwarte Zee komt dus niet uit het niets, maar is aan deze zee gegeven door de Turken, vanwege de onstuimigheid in de herfst en winter.

De kustlijn van de Zwarte Zee is in Bulgarije bijna 400 km lang, waar u op veel plaatsen fantastisch kunt genieten van het strandleven. De Bulgaren praten zelf over een noordelijk- en zuidelijk strand met als belangrijkste stranden Sunny Beach (Zonnestrand) en Golden Sands (Goudstrand). We blijven eerst even bij Golden Sands. Behalve het strandleven is de natuur hier ook zeer fraai. Op sommige plaatsen ziet u rotsen rechtop in zee staan die soms wel meer dan 80 meter hoog zijn. De stranden zijn er prachtig, schoon en bedekt met fijn zand. Het strand van Golden Sands loopt glooiend af in de zee en is op sommige plekken wel 100 meter breed. Verder zijn er talrijke faciliteiten te vinden aan Golden Sands. Denk hierbij o.a. aan café's, bars, fastfood restaurants en restaurants met eigen specialiteiten. Ook kunt u lekker actief bezig zijn aan Golden Sands. Zo kunt u er zeilen, parasailen, surfen, waterskiën en nog veel meer. De hotels beschikken ook over veel faciliteiten, zoals o.a. zwembaden (met zoetwater), tennisbanen, golfbanen, disco's, etc. Als u erop uit wilt, dan kan het leuk zijn in de omgeving een fiets of scooter te huren. Voor het vermaak in de avond- en nachturen, kunt u zich in de omgeving van Golden Sands vermaken in nachtclubs en disco's die tot diep in de nacht zijn geopend.

Sunny Beach in Bulgarije is gelegen tussen Varna en Burgas en is het grootste complex aan de Zwarte Zee. Het strand heeft een lengte van ongeveer 8 km en er bevinden zich heel veel prachtige hotels, restaurants, café's, bars, etc. Wat hierboven aan de orde kwam bij Golden Sands geldt in hoofdlijnen ook voor Sunny Beach, met als aanvulling dat de uitgaansgelegenheden hier nog wat uitgebreider zijn. Met het openbaar vervoer bent u zomaar in Burgas of Varna.

Klimaat Bulgarije

strand BulgarijeBulgarije heeft officieel een Midden-Europees landklimaat. Kenmerkend voor dit klimaat is dat de zomers warm zijn en de winters koud. Echte extremen zijn er niet in Bulgarije, vanwege de bergketens en het grote wateroppervlak van de Zwarte Zee. De hoogste temperatuur die ooit in Bulgarije is gemeten bedroeg 45,2 °C en de laagste temperatuur -38,3 °C. Op veel plaatsen daalt de temperatuur in Bulgarije in de winter tot ver beneden nul en in de zomer kan het er met gemak 30 graden worden. De gemiddelde temperatuur kan in Bulgarije zeer aangenaam worden genoemd.

De gemiddelde temperatuur in het binnenland van Bulgarije is overdag ongeveer 24 °C en al in mei kan de temperatuur de 20 °C passeren. de warmste maanden in Bulgarije zijn juli en augustus met een temperatuur van maximaal rond de 30 °C. Het aantal zonuren is in juli en augustus ongeveer 10 uur per dag. Behalve juli en augustus, kunt u ook in september nog voor een zonvakantie naar Bulgarije toe, aangezien de temperatuur dan nog gemiddeld 22 °C bedraagt. In Bulgarije moet u wel het hele jaar door rekening houden met regenbuien, die soms best pittig kunnen zijn.

Aan de Zwarte Zeekust van Bulgarije is het nog wat warmer dan in het binnenland. In juli en augustus is een temperatuur van meer dan 30 °C niet uitzonderlijk, maar gezien het feit dat er altijd wel wat wind vanaf zee is, is de gevoelstemperatuur bijzonder aangenaam. Vergeleken met het binnenland, is het aantal zonuren aan de Zwarte Zeekust nog wat hoger. De watertemperatuur is ook zeer aantrekkelijk aan de zwarte Zeekust. Aan het eind van de winter is de watertemperatuur ongeveer 17 °C tot wel 23 °C in september. De warme golfstroom afkomstig uit de Egeïsche Kust zorgt er voor dat de temperatuur aan de Zwarte Zeekust ook in de winter nog zeer aantrekkelijk is. In de nacht kan er dan een beetje vriezen. Daarom is het voor veel mensen ook aantrekkelijk om te overwinteren aan de Zwarte Zeekust.

In de bergen ligt het allemaal anders. Aan het begin van de winter, ongeveer tussen half oktober en half november, gaat de temperatuur in hoog temp naar beneden. In december kunt u al rekening houden met zware sneeuwval. In de periode van eind december tot eind maart is dit gebied zeer geschikt voor wintersport, maar niet echt aantrekkelijk voor toeristen die hier niet komen om te skiën, maar er kunnen natuurlijk mensen zijn die daar anders over denken.

Weerbericht en vooruitzichten Sofia

VandaagMorgen15-02-1616-02-1617-02-16
RegenGoed (dag)Gedeeltelijk bewolkt (dag)ZonnigGoed (dag)
Maximaal 11 °CMaximaal 17 °CMaximaal 19 °CMaximaal 21 °CMaximaal 19 °C
Minimaal 2 °CMinimaal 6 °CMinimaal 7 °CMinimaal 6 °CMinimaal 6 °C